Je huis verkopen om je droomhuis te kopen

Je huis verkopen om je droomhuis te kopen

Ben je één van die mensen dat na een paar jaar werken, een huis heeft gekocht dat niet je ideale droomhuis was maar eerder als investering om iets te doen met het geld dat je verdient? Wel, dan ben je niet de enige. Zeer veel jonge mensen kopen een woning als investering. Echter wanneer ze na enkele jaren werken meer verdienen en beter weten wat ze willen, komt er ooit een dag waarbij ze hun echte droomhuis willen kopen in de ideale stad. Echter moet er meestal toch nog geld geleend worden, zeker aangezien huizen steeds duurder worden. Hoeveel lenen hangt af van de prijs van je droomhuis en hoeveel je op je spaarboek hebt staan.

Vraag raad bij de bank

Zeer waarschijnlijk zal je voor het huis waarin je nu woont ook een lening hebben aangegaan en deze momenteel aan het afbetalen zijn. Aangezien je nu deze lening maandelijks afbetaalt, heb je al een bepaalde voorsprong doordat je al bewezen hebt dat je deze op tijd kan afbetalen. Bij het kopen van een nieuw huis, kan je ofwel het huis waarin je nu woont verkopen en een nieuwe lening aangaan om zo je droomhuis mee af te betalen, ofwel verhuur je de woning waar je nu woont en betaal je je lening af met de huurinkomsten. Dit hangt echter af van de mogelijkheden van je hypothecaire lening.

Vraag raad bij vrienden en familie

Je bent niet de eerste die deze procedure van kopen en verkopen uitvoert. Zoals eerder al vermeld, zijn er zeer veel jonge mensen die een eerste huis kopen en hierna weer verkopen om dan eindelijk hun droomhuis te kopen. Dit droomhuis is meestal groter en duurder waardoor ze een grotere lening moeten aangaan en ofwel meer afbetalen per maand ofwel over een langere periode deze lening afbetalen. Bij dit laatste zit je er wel een langere tijd aan vast maar kan je voordelen verkrijgen over langere termijn. Ook krijg je normaal gezien over deze termijn promoties waardoor je op het einde procentueel minder moet afbetalen.

Belastingvermindering met lening

Een lening aangaan kan soms goed zijn om zo minder belastingen te moeten betalen. Wat de overheid namelijk wilt, is dat mensen hun spaargeld gebruiken en niet gewoon op hun spaarboek laten staan. Dit is dan namelijk geld dat slaapt. Indien dit geld gebruikt wordt om te investeren in een huis, grond of zelfs auto’s geeft de overheid deze mensen een kleine push door onder bepaalde voorwaarden zo minder belastingen te moeten betalen. Dit is echter niet altijd het geval, dus vraag dit zeker goed na bij je bank.

Zorg voor een buffer

Allerlaatst is het belangrijk om naast het afbetalen van je lening, ook nog een buffer te houden om te sparen en op je spaarboek te zetten. Allereerst moet je nog genieten van je leven en doen wat je graag doet. Maar waar er ook aan gedacht moet worden, is dat er altijd iets kan gebeuren zoals iets duurs dat kapot gaat of misschien zelfs ziekte, waardoor je beter een buffer inplant. Zorg er dus zeker voor dat je niet enkel afbetaalt en de rest van je inkomen gebruikt om te overleven en eten mee te kopen. Better safe than sorry.

admin

Geef een reactie