Een optimale bestelautoverzekering afsluiten, hoe doet u dat?

Een optimale bestelautoverzekering afsluiten, hoe doet u dat?

Wanneer u een bestelauto in het verkeer in Nederland wenst te brengen moet u altijd rekening houden met het afsluiten van een zogenaamde bestelautoverzekering. Het spreekt voor zich dat u voor een bestelauto in de praktijk steevast minstens een WA-verzekering moet afsluiten. Het is echter best mogelijk dat u voor uw bestelauto zult neigen in de richting van een meer uitgebreide bestelautoverzekering. In ieder geval, zou u ook graag een verzekering willen afsluiten voor uw bestelauto, maar weet u niet goed waar allemaal aandacht aan te moeten besteden? Verdiep u dan zeker even in de informatie hier op deze pagina!

            Welke dekkingen heeft u nodig voor uw bestelauto?

De eerste vraag welke moet worden gesteld heeft betrekking tot het afsluiten van de meest optimale bestelautoverzekering heeft te maken met de dekkingen waar u op wilt kunnen rekenen. De eenvoudigste en tevens ook voordeligste keuze voor wat uw bestelauto betreft is de WA-verzekering. Deze verzekering moet wettelijk verplicht worden afgesloten voor elke bestelauto die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht. Deze WA-verzekering afsluiten zorgt ervoor dat een derde betrokken partij bij een ongeval welke u heeft veroorzaakt altijd zal worden vergoed. Dit geldt echter niet voor de schade aan uw eigen bestelauto.

Een tweede optie waarvoor u kunt kiezen is de beperkt casco bestelautoverzekering. Deze verzekering is net wat uitgebreider in vergelijking met de gewone WA-verzekering omdat er enkele extra dekkingen aan zijn toegevoegd. Het gaat hierbij om de volgende:

 1. Een dekking bij schade als gevolg van brand of natuurrampen;
 2. Een dekking bij schade als gevolg van joyriding;
 3. Een dekking bij schade als gevolg van inbraak of diefstal;
 4. Een dekking bij ruitschade of een sterretje in de voorruit;

Voor wie toch graag bepaalde risico’s wenst in te laten dekken, maar daarvoor geen allrisk verzekering wenst af te sluiten is de beperkt casco bestelautoverzekering het overwegen waard. Let wel, deze verzekering dekt geen zelf veroorzaakte schade. Wanneer u dat wenst bent u daarvoor altijd aangewezen op de dure allrisk bestelautoverzekering.

               Wanneer de allrisk bestelautoverzekering afsluiten?

De meest uitgebreide bestelautoverzekering die u kunt afsluiten is de allrisk verzekering. Dit type van verzekering dient bij voorkeur te worden afgesloten wanneer u:

 1. ervoor heeft gekozen om een dure bestelauto aan te schaffen;
 2. Heel wat kilometers aflegt met uw bestelauto;
 3. Mogelijks een lening of een leasing heeft afgesloten voor uw bestelauto;

Bij het aanschaffen van een gloednieuwe bestelauto is het doorgaans aan te raden om te kiezen voor een allrisk bestelautoverzekering. Op deze manier voorkomt u dat uw dure investering in geen tijd in het water valt. Heeft u ervoor gekozen om uw nieuwe bestelauto te leasen of heeft u er een lening voor afgesloten? In dat geval is het sterk aangewezen of eigenlijk zelfs soms verplicht om deze allrisk te laten verzekeren.

Voor wat het afsluiten van de allrisk bestelautoverzekering betreft dient u zich in de praktijk altijd de vraag te stellen hoe groot het risico nu precies is dat u loopt. Legt u heel wat kilometers af met uw bestelauto en stijgt daardoor het risico op een ongeval aanzienlijk? Dan maakt dat het afsluiten van de allrisk bestelautoverzekering uiteraard alleen interessanter.

            Hoe duur zal de premie van uw bestelautoverzekering uitvallen?

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de premie van de bestelautoverzekering in de praktijk is gebaseerd op verschillende factoren. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 1. De specificaties waar de bestelauto over beschikt;
 2. Het type bestelautoverzekering die wordt afgesloten;
 3. Het schadeverleden van de bestuurder in kwestie;
 4. De verzekeraar waarbij de bestelautoverzekering wordt afgesloten;

De specificaties zijn uiteraard iets waar u over dient na te denken op het ogenblik dat u overgaat tot aankoop van de bestelauto. Doet u dit niet? Dan spreekt het voor zich dat er daar achteraf in principe nog maar weinig aan te veranderen valt. Wilt u er zeker van zijn dat de specificaties van uw bestelauto de verzekeringspremie niet nodeloos duurder maken? Dan is het altijd interessant om te kiezen voor een bestelauto met een beperkt(er) vermogen.

               Wat met het schadeverleden van de bestuurder?

Telkens wanneer u een ongeval veroorzaakt waarbij er dus sprake is van verwijtbare schade zult u kunnen vaststellen dat deze bij uw schadeverleden zal worden geteld. Dat is omwille van verschillende redenen vervelend te noemen. In eerste instantie kan een rijkelijk schadeverleden er namelijk voor zorgen dat bepaalde verzekeraars niet langer geneigd zullen zijn om u een bepaalde verzekering af te sluiten. Gebeurt dat toch? Dan zult u er rekening mee moeten houden dat dit wellicht uitsluitend mogelijk zal zijn tegen een hogere kostprijs. Met andere woorden, het schadeverleden zo beperkt mogelijk houden is altijd erg belangrijk. Meer schadevrije jaren zorgen voor een lagere premie!

               Welke invloed heeft de verzekeraar op de kostprijs?

De bestelautoverzekering is net als de gewone autoverzekering één van de meest concurrentiële verzekeringen die u kunt afsluiten. Dat concurrentiële aspect heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat de verzekeringspremie die moet worden betaald aanzienlijk onder druk is komen te staan. Het spreekt voor zich dat dit voor potentiële verzekeringnemers alleen maar mooi meegenomen is. Zij beschikken hierdoor namelijk over de mogelijkheid om hun bestelautoverzekering af te kunnen sluiten tegen een (nog) lager prijskaartje dan normaal.

Het is dus steeds aan de verzekeraar in kwestie om te bepalen welke verzekeringspremie hij of zij in rekening brengt voor het afsluiten van een bepaalde bestelautoverzekering. Dit zorgt ervoor dat er onderling niet onaanzienlijke verschillen merkbaar zijn. U dient er als potentiële verzekeringnemer in het bijzonder omwille van deze reden altijd voor te kiezen om een vergelijking uit te voeren. Enkel en alleen op die manier is het namelijk mogelijk om met zekerheid die ene bestelautoverzekering af te kunnen sluiten tegen de scherpst mogelijke prijs.

            Tip! Controleer eventuele lopende aanbiedingen!

Gaat u een bestelautoverzekering afsluiten? Controleer dan altijd of er door bepaalde verzekeraars geen interessante aanbieding wordt aangeboden. Is dat het geval? Dan kan het benutten van zo’n aanbieding ervoor zorgen dat u een mooie besparing kunt realiseren op de kostprijs van uw nieuwe verzekering. Let wel, het is altijd belangrijk om goed de geldende polisvoorwaarden te controleren. Alleen op die manier zorgt u ervoor dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer u gaat gebruik maken van de aanbieding.

taxateurs-prijs

Reacties zijn gesloten.